Nieuws WOB verzoeken maart 2013

Kunstroof in Geertruidenberg

avatar
Written by Redactie WOB

Bij de gemeente Geertruidenberg zijn alle stukken uit de BKR regeling spoorloos.
De werken uit de Beeldende Kunstenaars Regeling die door de gemeente zijn aangekocht in de periode na de 2e wereldoorlog tot 1992 bestaan niet meer.

Kunstroof in Geertruidenberg

kunstroof-03

Bij de gemeente Geertruidenberg zijn alle stukken uit de BKR regeling spoorloos.

De werken uit de Beeldende Kunstenaars Regeling die door de gemeente zijn aangekocht in de periode na de 2e wereldoorlog tot 1992 bestaan niet meer. Altans, de woordvoerder van de gemeente die ik hierover sprak vertelde me dat er niets meer is, of niemand weet waar ze zijn.

Dit soort werken werden veelal in het gemeentehuis, bejaardentehuis of andere overheidsgebouwen tentoongesteld. In antwoord op ons WOB verzoek inzake deze regeling was het antwoord van de gemeente “Er is niets meer van te vinden in ons archief”

Dit is een catastrofe voor de burger en kunstenaars natuurlijk, een stuk cultureel erfgoed is verdwenen, maar waar is het gebleven en wat heeft het gekost. De aankoopbedragen waren in die periode variƫrend van enkele honderden tot duizenden guldens gemeenschapsgeld. Deze bedragen werden in die tijd doorgaans voor 95% vergoed door het ministerie van SOZAWE.

Wij hebben de huidige minister van cultuur Jet Bussemaker hier dan ook een aantal vragen over gesteld.

En de waarde van de verdwenen kunst is op dit moment nog niet te bepalen, maar zou best eens in de tonnen kunnen lopen. Spreken we hier van verduistering, of is het beleid niet goed uitgevoerd? In de archieven is niets te vinden volgens de gemeente, dit is natuurlijk geen excuus de archiefwet is hier heel duidelijk over.

Wie informatie heeft over de in die periode aangekochte werken, werkzame kunstenaars uit die periode, of iets weet de huidige waarde en verblijfplaats, verzoeken wij contact met ons op te

redactie.wob@gmail.com

***Update 27 augustus 2013 12:00 – Er is vooruitgang ***

Vandaag een aantal stukken ontvangen KLIK