Klachten

Collegevragen: Overlast hangjongeren skatebaan Geertruidenberg

Collegevragen: Overlast hangjongeren skatebaan Geertruidenberg

20 mrt 2012
in Fractie
|
Dhr. Patrick Kok

Aan het college van burgemeester en wethouders
van de gemeente Geertruidenberg

Betreft: Overlast jongeren skatebaan Geertruidenberg
Datum: 14 maart 2012

Geacht college,
Wederom is er commotie en onrust in onze gemeente ontstaan als gevolg van overlast van jongeren.

Op 18 oktober 2011 stelde de VVD vragen aan uw college over de (hang)jongeren & preventie drugs- en alcoholgebruik. Aanleiding was enerzijds het sterker wordende signaal van onze inwoners dat jongeren geen ‘eigen’ plek hebben in onze gemeente en anderzijds de overlast die sommige jongeren veroorzaken op diverse plekken in onze gemeente. Ook gaven wij aan dat het alcohol- en drugsgebruik door jongeren op straat lijkt toe te nemen. Wij vroegen u om cijfers en uw beleidskaders in combinatie met het door u gevoerde beleid.
De beantwoording was niet geheel naar een ieders tevredenheid en stelde niet gerust. Voor  de VVD was het in ieder geval de aanleiding om het college te verzoeken om een tweetal rondetafelgesprekken waarin wij nader geïnformeerd zouden worden door de politie, GGD, bureau Halt, Novadic Kentron, jongerenwerker, enz. Inmiddels hebben wij het eerste rondetafelgesprek gehad.

Kijkende naar de beantwoording van onze eerdere vragen, viel ons één specifiek antwoord op. Met name omdat de VVD momenteel bijzonder veel klachten krijgt van omwonenden van de skatebaan in Geertruidenberg. Wij citeren de betreffende vraag en uw antwoord:

Vraag: Merkt de gemeente het ‘hangen op straat’ nou wel of niet aan als niet-wenselijk? Welke alternatieven bieden wij deze jongeren dan?

Antwoord:U beantwoorde deze vraag als volgt: Verblijven in de openbare ruimte is niet strafbaar. Net als volwassenen hebben jongeren het recht te verblijven in de openbare ruimte, mits zij zich houden aan de voor eenieder geldende regels. Niet iedere locatie is geschikt voor het verblijf van een groep jongeren. Daarom worden jongeren door de politie en de jongerenwerkers verwezen naar plekken waar de eventuele overlast tot een minimum wordt beperkt. Gedacht kan worden aan de skatebaan in Geertruidenberg of het  basketbalveld aan de Breetweerlaan in Raamsdonksveer. Kortom, het college is van mening dat jongeren het recht hebben om bijeen te komen in openbaar gebied, maar treedt afhankelijk van de locatie en (mogelijke) overlastsituaties op door middel van het aanbieden van een alternatieve locatie in overleg met het jongerenwerk en de politie.

  1. In uw beantwoording (zie hierboven) geeft u aan dat u de skatebaan een geschikte locatie acht voor (hang)jongeren die elkaar willen ontmoeten. Kunt de argumenten voor deze stelling aandragen waarom deze locatie een geschikte locatie acht en waarom op deze locatie eventuele overlast minimaal is?
  2. Op enig moment heeft uw college besloten een bushokje te plaatsen bij de skatebaan om zodoende onderdak te bieden aan ontmoetende jongeren. U faciliteert hiermee een ontmoetingplaats. Het plaatsen van een bushokje bleek een verrassing te zijn voor vele omwonenden. Bij navraag bij uw college bleek het met uw woorden te gaan om een ‘proef’/ ‘experiment’. Graag worden wij geïnformeerd over welke ‘proef’ of ‘experiment’ het gaat? Heeft u omwonenden vooraf geïnformeerd en geconsulteerd over deze proef? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wat waren de reacties?
  3. Ons inziens heeft u de raad niet geïnformeerd over deze ‘proef’. Is dit juist? Zo ja, waarom niet? Zijn ook nog proeven op andere locaties in onze gemeente?
  4. Wat beoogd u met een dergelijke ‘proef’ en wat zijn tot op heden de resultaten? Hoe meet u een dergelijke ‘proef’? Wanneer eindigt de ‘proef’?
  5. Op welke beleidstukken, criteria en/of kaders baseert uw college deze ‘proef’? Graag ontvangen wij van u het plan van aanpak dat hieraan vooraf is gegaan.
  6. De VVD krijgt momenteel veel klachten over (hang)jongeren bij de skatebaan. Er wordt geklaagd over druggebruik, alcoholgebruik, vandalisme, geluidsoverlast, zwerfafval, enz.  Er zou zelfs sprake zijn van drugsdealers die met enige regelmaat een bezoek brengen aan de skatebaan. VVD wil graag concreet weten hoeveel en welke klachten en/of meldingen bij u en/of de politie bekend zijn? En hoe heeft u geacteerd naar aanleiding van de klachten?
  7. Een jongerenontmoetingsplaats vraag in de regel extra aandacht van uw bevoegdheid om handhavend op te treden. Hoe heeft u dit georganiseerd en welk beleid past u hiertoe, in het bijzonder tot artikel 2.47, 2.48 en 2.74a van de APV? Handelt u conform de APV?
  8. De VVD is van mening dat onze inwoners en jongeren recht hebben op duidelijkheid over hoe deze gemeente wenst om te gaan met ontmoetingsplaatsen voor jongeren. Duidelijkheid voorkomt onrust bij onze inwoners alsmede bij onze jongeren die ook recht hebben op een eigen plek. De VVD wil graag samen met de college nadenken over locaties waar ontmoetingsplaatsen voor jongeren kunnen komen. Wij stellen ons dan ook de vraag of de skatebaan per definitie als ontmoetingsplaats moet worden gefaciliteerd en vind vooralsnog dat het college enigszins voorbarig is met een ‘proef’ op deze locatie. Ongeacht de locatie voor een ontmoetingsplaats is de VVD van mening dat communicatie met onze jongeren, maar zeer zeker ook handhaving, een belangrijke factor is om te komen tot een evenwichtig woon- en leefklimaat. Is het college voornemens te komen tot een concreet jongerenbeleid specifiek aangaande ontmoetingsplaatsen voor (hang)jongeren (ook in relatie tot het terugdringen van alcohol- en drugsgebruik door jongeren)? Zo ja, wanneer kan de gemeenteraad dit beleid verwachten? Zo nee, waarom niet?

Graag ontvangen wij met enige spoed de uw memorie van antwoord.

Met vriendelijke groet,
Namens de fractie van de VVD Geertruidenberg

Patrick Kok